"düşün, düşün ki düşün gelişsin"

Usta bir ressam, genç öğrencisinin eğitimini tamamlaması için bir öneride bulunmuş. Buna göre, yaptığı son resmi kentin en kalabalık meydanına götürüp, birkaç gün herkesin göreceği şekilde sergilemesi gerekiyormuş.

Genç adam tam kapıdan çıkmak üzereyken, ustası yanına birkaç kırmızı kalem alması gerektiğini söylemiş. Ve eklemiş; Tabloyu bıraktığın yere bir de not yazmalısın; "Lütfen beğenmediğiniz yerleri bu kalemle işaretleyiniz."

Çırak, ustasının dediğini yapıp, doğru en kalabalık meydana koşmuş yaptığı resimle.
Kalemleri tablonun yanına bırakıp, notu da en görünülür yere iliştirmiş tabii. Aradan birkaç gün geçmiş, ustası bu kez, gidip resme bakmasını istemiş genç öğrencisinden.

Merakla koşmuş meydana ki; ne görsün?
Yaptığı güzelim resmin, kırmızı kalemle işaretlenmiş çarpılardan neredeyse görünmüyor.
Boynu bükük, hüsran içinde dönmüş ustasının yanına.
Ustası üzülmemesini, resme devam etmesini önermiş.

Biraz daha hırslı, biraz daha cesur davranmış bu kez. Resmi tamamladığında, yine aynı meydana gitmek üzere hazırlanırken, ustası bu kez, kırmızı kalemleri bırakıp, yerine bir palet dolusu çeşitli renklerde boya ve birkaç fırça almasını salık vermiş. Tabii yine aynı notla; "Beğenmediğiniz yerleri lütfen düzeltir misiniz?"

Bir hafta sonra, genç adam sabırsızlıkla meydana koşmuş. Bir de bakmış ki; resminde tek bir fırça darbesi, fazladan bir renk şekil yok.
Mutluluktan uça, uça ustasına koşmuş, 'Nihayet' demiş, 'Resmimi beğendiler. Kimse elini sürmemiş boyalara. Kimse düzeltme yapmamış.'

Ustası durumu şöyle özetlemiş genç adama; 'İlkinde insanlara fırsat verildiğinde ne kadar acımasız bir eleştiri sağanağı ile karşılaşabileceğini gördün. Hayatında resim yapmamış insanlar dahi, gelip senin resmini karaladı. İkincisinde onlardan yapıcı olmalarını istedin. Yapıcı olmak eğitim gerektirir. Hiç kimse bilmediği bir konuyu düzeltmeye cesaret edemez.'

Dolayısıyla;

1)Emeğinin karşılığını ne yaptığını bilmeyen insanlardan alamazsın,
2)Değerini bilmeyenlere sakın emeğini sunma,
3)Asla bilmeyenle tartışma!
Share

4 yorum:

  1. Ikinci secenek beni cok dusundurdu tesekkurler.

    YanıtlaSil
  2. @devletnur Gerçektende düşünmeye sevkeden, lâkin çoğu zaman düşünmeden hareket edebildiğimiz bir seçenek ikincisi...

    Selam ve dua ile...

    YanıtlaSil
  3. Emeginize, yüreginize saglik sevgili abheri :) Tevafukla kesfettigim blogunuzdaki paylasimlari okumak, kalemle hasbihalinize tanik olmak bir ayricalik benim icin.. Biraz gec olsa da, birkac cümlelik iz de benden olsun..

    Insanlarin davranis ve yaptiklarini elestirirken, onlari hayirli ve faydali icraatlara yönlendirebilerden olabilmek duasiyla... Manidar bir hikaye, kisa ve öz :)
    EyvAllah...

    (UmmandaBirKatre)

    YanıtlaSil
  4. @Adsız Bu ne güzel bir 'iz'dir sevgili kardeşim...

    Bunca güzel kelâmı görünce lâl-i ebkem oldu dilim...

    Ne diyeyim gönlün dert görmesin...

    Müteşekkirim...

    YanıtlaSil